zaman oyunları kadim gültekin

Zaman Oyunları Okur Yorumları

Şöyle bir interneti tarayıp Zaman Oyunları hakkında ne gibi yorumlar yapılmış diye bakayım dedim. Genel itibariyle okurun beğenisini kazanan bir kitap oldu. Nadiren kitapla ilgili olumsuz yorum geldi ve kendimi daha da geliştirmek adına bunları bir kenara not ettim.

1000Kitap, Goodreads ve Kitapyurdu‘ndan derlediğim Zaman Oyunları Okur Yorumları şu şekilde:

Dramatik kurgusu ve özgün serüveniyle oldukça keyifle okunan bir kitap. Aksiyonların temelinde yatan zaman paradoksları kitabın okuruna zengin bir zaman ve mekan gezintisi yaptırarak kitaba ayrıca renk katıyor. Zaman oyunları, okuruna bazen ürkütücü duyguları bazen de başka bir hayatın ya da başka bir gerçeğin mümkün olduğu düşüncesinin tatlı özgürlüğünü yaşatıyor.

Kitapyurdu


Kurgusu muhteşem ya da anlamaya yetemedigim icin muhtesem bulmak zorundayim 🙂 zaman oyunlari keske “zehub” gibi bir kavramla degil bilimsel olarak aciklansaydi, ama Türk işi bir romanda bu tür öğeler gormek de normal. Bir de bir ara keske Cem tarafindaki hikayeyi değil de Mehmetle Esma’nın rüyasini okuyor veya izliyor olsaydim diye dusundum. Güzeldi.

Kitapyurdu


Başta kitabın kapağını çok beğenmiştim ama kitapla ilgili beklentilerim çok fazla değildi. Zaman yolculukları ile ilgili yazılan kitaplarda çekilen filmlerde zaman zaman eksiklikler ya da garipsenecek durumlar olabiliyor(bana göre belkide) Birde tabi Doctor Who izlediyseniz daha iyisini bulamam gibi geliyor. Zaman yolculuğu dendiğinde akıllara Tardis ve Doctor dan başkasının gelmesi namümkün Kitap beni baya şaşırttı. Her olayda, yaşanan durumlarda kendine göre mantıklı açıklamaları vardı. Özellikle yazar kitabı yazarken oldukça iyi araştırma yapmış kitap dolu doluydu. Paradokslardan, Paralel evrenden ve tabiki gizemli kitabımızla ilgili bir çok şey gösteriyor bize. Yazarın dili akıcı o nedenle de zaten bir günde bitebilecek bir kitap.

Kitapyurdu


Zaman, insanlar ve bir kitap. Kitaba başladığımda bu mevhumları nasıl birbirine bağlayacağı yönünde kaygılıydım. Ancak ilerledikçe üzerinde düşünülmüş bir kurgu ile karşılaştım. Anlaşılmazlık ya da kafa karışıklığına yer bırakmıyor. Basitçe ve güzelce anlatılmış. Beni tek olumsuzlayan şey kapak tasarımı oldu. içini yansıtmayan görsellerden oluşmuş gibi geldi. Çok daha iddialı bir görseli hak ediyormuş açıkcası.

Goodreads – Murat S. Dural

 


Böyle kenarda köşede kalmış, hak ettiği ilgiyi görmemiş yerli bir kitaba denk geldiğimde çok üzülüyorum. Kadim Gültekin’in Hayalet Aşk’ını yıllar önce okumuş ve beğenmiştim. Yaklaşık 10 yıl aradan sonra yayınladığı ikinci romanı Zaman Oyunları ise ilkinden daha başarılı, okuması epey keyifli bir eser olmuş.

Açıkçası kitaba başlarken bazı çekincelerim vardı. Zira zaman yolculuğu biraz çetrefilli bir konu, yazar bunu gereğinden fazla ciddiye alırsa kurgu kolaylıkla çorbaya dönebilir. Ancak Gültekin olaya mantıklı bir açıklama kazandırmaya çalışmaktansa zaman yolculuğunun hikayeye kazandırabileceği meraka odaklanmayı seçmiş ve bu sayede kitap boyunca bana “Burayı nasıl bağlayacak?” sorusunu sordurmayı başardı. Roman kısa da olunca iki oturuşta bitti.

Hikaye merak uyandırıcı, kurgu güzel, anlatım akıcı ancak karakterler maalesef biraz iki boyutlu kalmış. Gerçi yazarın derinlikli karakterler yaratmak gibi bir amaç güttüğünü de düşünmüyorum. İyi bir fikrin sade ve heyecanlı bir romana dönüştürülmesine güzel bir örnek Zaman Oyunları. Kitap boyunca yapılan “hayal gücü” vurgusu da oldukça güzeldi.

Bu kitap İthaki ya da April gibi bir yayınevinden, daha profesyonel bir kapak tasarımı ile yayınlansaydı şu ankinden 10 kat daha fazla okura ulaşabilirdi. Umarım Kadim Gültekin bir sonraki romanı için bu kadar bekletmez (gerçi Yüksek Doz Çürüyüş’te de yer alıyor kendisi) ve hak ettiği okuyucu kitlesine ulaşır.

Goodreads – Burak Mermer


Hayatımda gördüğüm en kötü kitaplardan biri diyebilirim

Goodreads – Ayşe

 

 


Kitabımızın ana karakterlerinden Cem bir gün yaşlı dostu Refik’ten beklemediği bir telefon alır ve ardından Refik’in ölümünü öğrenir. Refik ve ardında bıraktığı sırlarla dolu esrarengiz eski defter ile ne yapacağını düşünürken kendi gizemli olayların içinde bulur. Geçmişten günümüze kadar uzanan bir hikaye.
Başta kitabın kapağını çok beğenmiştim ama kitapla ilgili beklentilerim çok fazla değildi. Zaman yolculukları ile ilgili yazılan kitaplarda çekilen filmlerde zaman zaman eksiklikler ya da garipsenecek durumlar olabiliyor(bana göre belkide) Birde tabi Doctor Who izlediyseniz daha iyisini bulamam gibi geliyor. Zaman yolculuğu dendiğinde akıllara Tardis ve Doctor dan başkasının gelmesi namümkün
Kitap beni baya şaşırttı. Her olayda, yaşanan durumlarda kendine göre mantıklı açıklamaları vardı. Özellikle yazar kitabı yazarken oldukça iyi araştırma yapmış kitap dolu doluydu. Paradokslardan, Paralel evrenden ve tabiki gizemli kitabımızla ilgili bir çok şey gösteriyor bize.
Yazarın dili akıcı o nedenle de zaten bir günde bitebilecek bir kitap. Bazı kısımlarını okurken de Fringe dizisi aklıma geldi nedense.

1000Kitap


Kitap hakkında ne söylesem ipucu olacaktır. Bu yüzden dikkatle seçeceğim kelimelerimi. Öncelikle şunu belirteyim: genç bir yazar arkadaşımız tarafından yazılmış bir roman “zaman oyunları”. Daha önce yerli edebiyatta rastlamadığım bir konuyu seçmiş eserine. Yabancı popüler eserlerde daha çok karşılaştığımız zamanda hareket konusunu başarıyla işlediğini düşünüyorum. Eser kimi yerlerde masalsı bir hale bürünürken, kimi kısımlarda çözmesi zor bir olaylar zincirine şahit oluyoruz. Bence okunmayı hak ediyor…

1000Kitap


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Color Palettes (Reset)